Televizyon Arızaları Hakkında Önemli Bilgiler

Televizyonlar günümüzde aidata ailemizin birer ferdi olmuşlardır. Küçükten büyüğe herkes için adeta bağımlılık yaratan televizyonlarda çoğu zaman arızalanmalar görülmektedir. Şimdi gelin bu hataların neler olduğuna ve nasıl çözümler bulabileceğimize bakalım.


Televizyon kapandıktan sonra bir daha çalışmıyorsa; ilk yapmanız gereken televizyonunuzun elektrik ile olan bağlantısını kontrol etmenizdir. Başka bir prizde de denemeyi unutmayın. Bunun dışında ekranın altına gizlenmiş bir açıp kapama anahtarı olup olmadığını kontrol edin. Eğer sorun devam ederse son çare olarak teknik servisten destek alın.

Sinyal yok yazısı çıkıyorsa; bu sorunun birçok nedeni olabilir. Eğer anten girişinden izliyorsanız, anten kablonuzun tüm giriş noktalarını kontrol edin. Eğer sorun buradan kaynaklanmıyorsa, kanal taraması yapın. Sorun hala devam ederse de yayının merkezden kesilip kesilmediğine bakın. Tüm bunları yaptınız ve sorununuz hala devam ediyorsa, tuner girişinizde bir problem olabilir. Böyle bir problem varsa da mutlaka teknik servis çağırmanız gerekecektir.

Televizyonun açılması uzun zaman alıyorsa; genellikle LCD televizyonlarda görülen bir problemdir. Bu sorunun sebebi televizyonunuzdaki elektrik kondansatörlerinin değer kaybetmesinden kaynaklıdır. Böyle bir durum, sizin halledebileceğiniz bir problem olmadığı için teknik servis desteği almanızda yarar vardır. Bu şekilde kullanmaya devam ederseniz, ana kart zarar görebilir.

Televizyon ekranlara cisim çarpması sonucu çatlak oluşmuşsa; ekranı zarar gören cihazın onarım maliyetleri oldukça yüksektir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda onarım yaptırmak yerine yeni bir cihaz almanız mali açıdan aynı olacaktır.

Televizyon, bir süre çalıştıktan sonra kapanıyorsa; öncelikle kapanma saati ayarlarının açık ya da kapalı olup olmadığına bakın. Açıksa kapalı konuma getirin. Sorun buradan kaynaklı değilse, devrelerden birisi aşırı ısınıyor demektir. Böyle bir durumda teknik destek almanız şart olacaktır.

Ekranında bazı yerlerinde yukarıdan aşağıya dik çizgiler oluşuyorsa; televizyon LED ya da LCD ise, ekrandan kaynaklanması muhtemel. Ancak cihazınız plazma ise, ekrandan ziyade bufer kartlardan da olabilir. Teknik servis çağırılması gerekmektedir.

Ekranda yatay çizgiler varsa; televizyon eğer tüplü modelse, dikey saptırma katından kaynaklanan bir arızadır. Eğer plazma televizyonunuzda böyle bir sorun varsa, bufer katından olma olasılığı yüksektir. LCD ya da LED televizyonlarda ise, ctr kartından kaynaklanmaktadır. Tüm modeller için ortalama bir tamir maliyeti çıkacaktır.